Picknickplek bij eb en vloed

door Ali Pankow. dinsdag 05 februari 2008

ZIERIKZEE - Bij eb kunnen bezoekers er straks zo naar toe lopen, bij vloed zal alleen de lampenkap nog boven het water uitsteken.

Dieuwke Parlevliet uit Zierikzee tekent voor Picknickplek op Zee als extra aanwinst voor het project kunstzinnige picknickplekken van de Stichting Zonnestraal. Haar ontwerp omvat een houten constructie in het water dichtbij de kust op de locatie Het Stelletje bij Ouwerkerk. Het gaat om een picknicktafel gemaakt van palen met daarnaast een staak met een lampenkap. Zelf omschrijft de ontwerpster het als 'een mosselbank op een volkstuin op zee, waar het goed toeven is als de zon schijnt'. Ze adviseert bezoekers witte wijn en een oestermes mee te nemen.

Het intergetijdengebied - droog bij eb, nat bij vloed - inspireerde Parlevliet tot deze bijzondere picknickplek. "Het land erachter lijkt opgesloten achter de dijken. Het intergetijdengebied blijft voor veel mensen een raadselachtige wereld. Behalve natuurlijk voor schelpenvissers, pierenstekers en een enkele wandelaar", luidt haar ervaring. Zelf ziet ze de omgeving als een paradijs als ze over de buitendijkse fietsboulevard rijdt. "Om echt liefde voor de natuur op tevatten, moet je het wel kunnen beleven", vindt ze. Met haar Picknickplek op Zee hoopt ze daar een bijdrage aan te leveren.

Van Jaap Verseput, initiator van dit project binnen de Stichting Zonnestraal, kreeg ze enthousiaste reacties op haar ontwerp. Van de tien geplande kunst-picknickplekken zijn er inmiddels zes gerealiseerd. Het idee van Parlevliet heeft Verseput graag als elfde toegevoegd. Het blijkt bovendien op kort termijn te realiseren. De bedoeling is dat de plek zondag 22 juni tijdens de nieuwe aflevering van Giro de Picnic officieel in gebruik wordt genomen. Dat gebeurt onder meer met een optreden van de groep Boi Akih.

"Je in zee begeven, geeft een andere blik op de kust", zegt Parlevliet. Met haar eigen gezin heeft ze al proefgedraaid met haar volkstuintje met zilte producten. De proef- picknickbank heeft het inmiddels begeven onder de vraatzucht van paalwormen. Bij de definitieve uitvoering moet daar rekening mee worden gehouden. Parlevliet zegt vooral bij de provincie een ruimhartig onthaal bij de presentatie van haar plan te hebben ervaren.

zeeuws blauw - taal en teken van dieuwke parlevliet